ARBEIDSOPPGAVER:
1. Radio:
a) Radiobølgene har avlange bølger med en bestemt avstand mellom bølgelengden. De blir sendt ut fra en sender og mottar av en mottaker stasjon i radioen. Bølgene er lange slik at de ikke gjør noe fare for menneskene og at de kan strekke seg over lange strekninger.
1. Radio:
a) Radiobølgene har avlange bølger med en bestemt avstand mellom bølgelengden. De blir sendt ut fra en sender og mottar av en mottaker stasjon i radioen. Bølgene er lange slik at de ikke gjør noe fare for menneskene og at de kan strekke seg over lange strekninger.

AM-kringkasting sender tale og musikk på mellombølgen (MF -- 0,300 MHz til 3 MHz). Ved lave nivåer på inn- signalet vil det modulerte signalet få et dårlig signal/ støy- forhold. AM vil derfor lettere påvikes av andre elektriske støykilder.FM-kringkasting sender tale og musikk med bedre signal/støy- forhold enn AM-radio. I frekvensmodulasjon fører høyere lyd inn i mikrofonen til større svingninger på senderfrekvensen, mens sendereffekten forblir den samme. FM sendes på svært høye frekvenser (VHF -- 30 MHz til 300 MHz). FM krever større frekvensbånd enn AM
a)
Det teoretiske grunnlaget for spredning av elektromagnetiske bølger ble først beskrevet i 1873 av James Clerk Maxwell i hans rapport til the Royal Society: A dynamical theory of the electromagnetic field, som beskrev hans arbeid mellom 1861 og 1865. Det påstås at Nathan Stubblefield oppfant radioen før både Tesla eller Marconi, men hans apparat ser ut til å brukt induksjonsoverføring i stedet for radiooverføring. Også briten David Edward Hughes eksperimenterte tidlig med radio, men la arbeidet til side da man mente det kun dreide seg om induksjon. I ettertid virker det sannsynlig at Hughes faktisk laget en gnistsender.
b) De ulike sjangere vi har innen radio er:
1. Nyhetsmeldinger - Nyhetsprogrammet er et av de eldste programformatene, der nyhetstelegrammene ble lest direkte opp i radio. Senere er det også blitt et aktivitetsprogram med debatt, direkterapporter, utdypende kommentarer fra åstedet og intervjuer med de som er med i saker.
3. Reportasje - Reportasjen er en vanlig sjanger. Her er reporteren på aktuelle begivenheter. Reportasjen beskriver situasjonen og reporteren prøver å skape et bilde i menneskets fantasi, slik at lytterne lar fantasien flyte fritt og de kan se for seg hvordan det er. Lytterne skal få en følelse av at de er tilstede på begivenhetens sted.
4. Kåseri - Kåseriet skal være underholdene, men ha en brodd, dvs at det skal være til ettertanke for ei målgruppe. I utgangspunktet må du altså tenke grundig over hvem det skal treffe.
5. Kommentarer - noen som sier en liten kommentar, som gjør slik at det blir et lite innslag.
6. Montasje- En montasje er satt sammen av ulike lydformer. Budskapet i en montasje uttrykkes gjennom samspillet mellom de ulike virkemidlene.
7. Dokumentar - Faktaprogrammer presenterer dokumentarer grunnlagt på informasjon og består av virkeligheten, vitenskapelig stoff, informasjon om kultur, politikk, religion og samfunn.
8. fiksjon - I fiksjonsprogrammet skapes en ”tenk virkelighet”. Det kan være oppdiktede fortellinger, hørespill og tenkte episoder. Denne hendingen har aldri funnet sted. Science fiction er et eksempel på fiksjon
9. foredrag - En av allmennkringkastingens hovedoppgaver er folkeopplysning. Her er foredraget viktig. I foredraget presenteres det fakta som blir kommentert og tolket av reporteren selv.
10. opplesing- Opplesningen er en gammel radiosjanger som enda står veldig sterk.
d) Hver dag så pleier jeg å høre på disse ulike programmene som:
-P3 som er ungdomskanalen
- P4 som også er en bred allmennkanal
- Radio Søgne -en del musikk og quiz.
Det som er så bra med disse programmene er at det spiller mye musikk og har bare noen få quizer og litt nyheter. Dermed får jeg høre det jeg vil, men samtidig som jeg får med meg litt nyheter. Jeg hører mest på radio når jeg øvelses kjører og vasker på jobben. Et greit tidsfordriv.
2. Podkasting
Podkasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av RSS. Podkasting (eng. podcasting) er en sammenslåing av ordene iPod og kringkasting (broadcasting).Du kan blant annet bruke ulike programmer som Juice(tidligere iPod), iTunes, winamp(nyere utgaver) til å abonnere på og finne ulike Podcaster. Enkelte nettlesere har RSS- lesere innbygd og viser lenker til filene, slik at man kan åpne de direkte, eller lagre som bokmerke eller lime det inn i favoritt spilleren. De som har slike nettlesere er for eksempel Opera, Firefox og Safari. Men det finnes også i dag et stort utvalg av spillere som kan åpne lydfiler over http.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar